• Lager på Jæren - Fri frakt over 1000.- Surfbrett 399.-
Rask levering og Fri retur

Er det umulig å velge riktig surfebrett?

Hvordan velge ett surfebrett?

Siden vi startet å surfe har dette vært det evinnelige vanskelige spørsmålet å få ett konkret svar på. Velger jeg nå riktig surfebrett? Og vi kan love deg, 20 år senere så vil du gruble på omtrent det samme. Tenker du å kjøpe et nytt brett eller lærer du å surfe? En av de vanskeligste, og definitivt også langt på vei den viktigste beslutningen som enhver surfer tar, er å velge surfebrett.

Det kan virkelig være en utfordring å finne riktig surfebrett med så mange valg der ute. Det er et utall faktorer som vil påvirke ditt valg av brett. Det hjelper hvis du har venner som surfer eller en instruktør som kan lede deg i riktig retning for ferdighetsnivået ditt, men hvis du ikke gjør eller har det, kan du lese denne enkle guiden for å finne riktig brett. Tja, enkel og enkel, la oss si deg at å velge riktig brett inkluderer noen få viktige faktorer, det inkluderer ditt ferdighetsnivå, hvilke type bølger du skal surfe på, din kropps størrelse og høyde, og hvilken type surfing du vil gjøre. Vi på Surfd.no surf shop ønsker å hjelpe deg i rette retning. Når du har tatt alle disse tingene i betraktning, kan du starte å se på surfebrettet i seg selv.

Vi deler surfere gjerne opp i 3 enkle kategorier. Nybegynner, mellomstadiet og ekspert eller høyt ferdighetsnivå. Du trenger ikke være Medina, John-John, Kelly Slater eller lignende for å være på ekspert nivået. Høyt ferdighets nivå kan være enormt spredd, men her har du iallfall tilegnet deg ganske mye kunnskap gjennom årene.

Når du starter søket etter det rette surfebrettet ditt, må du vurdere ferdighetsnivået ditt helt og totalt ærlig. Noen ganger, eller heller svært ofte, kan egoene våre komme i veien, fordi vi kanskje tror at vi faktisk er bedre surfere enn prestasjonen vår på bølgene tydelig viser. Få noen til å filme deg, det kan være en uvurderlig hjelp. Etter at du helt oppriktig har rangert eller satt ditt ferdighetsnivå, kan du begynne å begrense hvilken type brett som vil fungere med ferdighetsnivået du er på, og bidra til å bringe deg raskere til neste nivå. Det å skjønne hvor man står er helt avgjørende for å mye raskere kunne utvikle ferdighets nivået ditt. Ikke andre sitt, men ditt. Høyden din vil også hjelpe deg med å bestemme hvilket brett som er noe for deg, fordi surfebrettet ditt alltid skal være minst 30cm høyere enn deg uansett. Hvis du har et longboard, vil det være mye høyere enn deg, men den 30cm regel er en standard over hele verden. Hvis du for eksempel er nybegynner, vil du begynne på ett softboard eller et longboard, som enkelt oppfyller 30cm tommelfingerregelen. En nybegynner bør aldri prøve å lære på ett shortboard, fordi shortboarding tar deg fra ett mellomnivå rett til ekspertnivå. Hiver du deg på ekspertnivå, og du faktisk ikke er der sånn rent teknisk, men gjerne mentalt, altså at egoet ditt står i veien. Blir veien fryktelig mye lengre å gå. Softboards er ideelle for å surfe på for nybegynnere fordi de gir best oppdrift og stabilitet for nybegynnere som lærer å surfe. Softboards har myk skumkonstruksjon, som vil være mindre skadelig med de uunngåelige støtene og blåmerkene nybegynnere får fra knall og fall når de skal lære å svinge, før de faktisk mestrer og kontrollerer det å kunne utføre en sving i bølgen.

For de som er på ett mellomliggende nivå eller har kommet opp på ett høyt ferdighetsnivå blant surfere der ute, ligger valget ditt mer på hvilken type surfebrett du vil bruke, og det vil igjen avhenge av hvilken type surfing du vil gjøre. Husk at vi er ikke født like. Noen surfere liker virkelig longboarding, mens andre foretrekker manøvreringsevnen til ett kort brett. Det er mellomstore brett, ofte kalt funboards, som gir deg det beste fra begge verdener. Surfesporten startet på longboards, og å henge ti «hang ten» på longboard (alle de 10 sure tærne dine over front på brettet) er en livsstil for veldig mange surfere uansett nivå. Rendyrka frihet og mestringsfølelse! Longboards gir god flyt og stabilitet, men de kalles "tankskip" av den enkle grunn fordi de kan være vanskeligere å manøvrere rundt bølgene, og som surfer ønsker du ikke å ligge i veien. Longboards krever at du lærer de gjennomførende tekniske sidene ved surfing, det tillater deg ikke å jukse, derfor er det så himla elegant når du behersker det. En annen ting ved Longboards er at teknikken, når den beherskes veldig enkelt kan overføres på kraftfulle manøver på shortboards. Og det ser helt «ånnas» (for østlendinger, «ånnas» betyr ekstremt bra, i dette tilfelle) bra ut! Shortboards kommer i en rekke stiler, men de er vanligvis den tynneste typen brett med minst oppdrift. Fordelen med shortboards er at de er korte nok og lette nok til å manøvrere surfetriks kjapt og på ett høyt nivå. Men fellen her er at har du ikke lagt deg til grunnleggende teknikk, så ser det faktisk ikke så elegant ut som egoet ditt forteller deg. Mellomstore shortboards kan gi deg stabiliteten til et longboard, men litt bedre manøvrer barhet som ett shortboard.

Hvis du vil prøve noe totalt annerledes, så er det standup padlebrett som gir deg en flott tur og en full kroppsøkt. Stand up padlebrettet kan være enten et mellomstort brett eller et longboard, og forskjellen med dette surfebrettet er at du står opp på det hele tiden og beveger deg rundt med en lang padleåre i stedet for å legge deg ned på brettet og bruke armene dine som årer.

Med så mange surfebrett der ute å velge mellom, vil det hjelpe å huske, samt ha i bakhodet disse parameterne  vi har diskutert for å begrense søket. Og ikke vær redd for å spørre selgerne i surfebutikker eller andre surfere om deres erfaringer med forskjellige surfebrett, slik at du kan ta den mest informerte avgjørelsen. Hvilken type brett du vil finne eller ende opp med skal passe til ferdighetsnivået ditt, høyden din, vekten din og hvilken type brett opplevelse du vil ha eller ønsker. Ved å bruke litt tid og krefter kan du finne akkurat det rette surfebrettet for øktene dine. Slik at du kan få mest mulig ut av denne fantastisk flotte vannsporten og de naturopplevelsene det gir. Og ikke minst er det fryktelig morsomt og utfordrende.

Vi skal nå se litt mer på surfebretts utforminger og modeller.

Surfebrett kommer i en rekke utforminger og størrelser, og har også forskjellige produksjonsprosesser. Hovedformene på surfebrett er longboards, mini-mals, fisk, shortboards og hybrider av disse fasongene.

Mini-Mal - brukes av nybegynnere til avanserte surfere. Perfekt for den som liker følelsen av et longboard, men ønsker mer manøvrer barhet. Enklere å bære og håndtere i vannet, men med all gleden surfing på et longboard gir deg. Flott for barn og mindre voksne (nei, ikke dverger, men ganske enkelt for ungdom) på jakt etter et flott nybegynnerbrett eller den erfarne longboarderen som trenger noe mer manøvrerbart.

Longboard kan også brukes av nybegynnere til avanserte surfere. En moderne kopi av hva sporten ble tuftet på. Padle inn i hva du måtte ønske deg og heng ti «hang ten» helt til stranden. Blant de mest populære brettene i vannet, og med veldig god grunn; lett å starte på og alltid morsomt.

SoftboardNybegynnere til mellomnivå. Selv om det vanligvis surfes av nybegynnere, vil du ofte se en ekspert avansert surfer som bruker dem mellom flaggene på stranden, eller en fin sommerdag med små bølger. Dette er det perfekte brettet å lære å surfe på. Lengden og bredden på disse brettene er designet for å maksimere stabiliteten og er lette å padle på. Softboards har en glatt bunn som sikrer maksimal hastighet og tykke runde kanter (rails) for å sikre enkel sving. Den myke konstruksjonen av brettet sørger for at du ikke blir skadet under knall og fall mens du fremdeles nyter spenningen og utfordringen surfing gir.

Retro Fish - Mellomnivået til avanserte surfere. Et populært alternativ til high performance-korte brett. Fisken ble opprettet på 70-tallet, og er vanligvis kortere og tykkere enn et kort brett og har en svale hale (swallow tail) og en større tvilling finne, altså to store sidefinner som svært ofte er glasset fast i konstruksjonen. Den unike formen gir et løsere, raskere brett, for mye mer moro på de mindre dagene. Et flott brett for noen som prøver å gjøre overgangen til shortboarding eller tilbringer de fleste økter på slakke små sommerbølger.

Generelt svar er at jo bedre surferen er, jo mindre er brettet i lengde, bredde og tykkelse. Men ta i betraktning at dette ikke alltid er tilfelle, da noen surfere foretrekker forskjellige brett sin egenartet design, utforming og volum, avhengig av når de padler i en bølge, hvor sterke de er på padling og hvor god balanse de har.

SURFE BRETTETS LENGDE

Hvilken lengde på surfebrettstørrelsen du skal velge, er avhengig av noen få ting.

EVNE
Den første sannheten er, på generelt grunnlag, jo større brett jo lettere er det å fange bølger. Ta en titt på tabellene nedenfor for å få en ide om minimumsstørrelsene du bør se på for surfebrettet. Sørg for å ta det riktige valget når du kjøper et brett, og hvis du er usikker, send oss en e-post så hjelper vi deg gjerne.

VANNTID
En surfer som bare surfer innimellom, som far eller mor som lurer seg ut når man kan, så trenger man et større brett enn en som surfer regelmessig. Pappakroppen, trøtt i trynet, heltids student, har "pokker ikke så mye tid" er en sannhet, og dette er grunnleggende for din padle kondisjon og balanse, jo mer tid du bruker i vannet, jo flere bølger vil du fange og mindre bølger vil du falle av. Et brett som er for lite, vil holde deg tilbake for en jevn forbedring av deg som surfer og sannsynligvis føre til mye frustrasjon, så hvis du er i tvil, er det best å gå etter noe som er litt større. Vi har sjeldent opplevd en frustrert surfer som har klaget over at det er vanskelig å få bølger med passe stort brett volum messig. De som syter har som oftest for lite volum, men fytti katta for ett tøft brett!

VEKT
Vekten din vil også avgjøre hvilken lengde på brettet du skal velge. Tabellen nedenfor kan brukes som en generell veiledning for Mini-Mals og Longboards. Husk at du veier nesten 6-8kg mer med en vinterdrakt, det påvirker evnen din til å ta stikke av med bølger.

   

Mini Malibu for nybegynnere og mellomstadietNybegynner
    Surfers vekt (kgs)
Brettets lengde

Mellomstadiet
    Surfers vekt (kgs)
Brettets lengde
       < 65
    7' 0" - 7' 4"


    < 65
    6' 8" - 7' 2"

    65 - 75
    7' 2" - 7' 8"


    65 - 75
    6' 10" - 7' 4"
   
    75 - 85
    7' 6" - 8' 0"


    75 - 85
    7' 2" - 7' 8"

    85 - 90
    7' 10" - 8' 4"


    85 - 90
    7' 6" - 8' 0"
   
    90+
    8' 2" - 8' 6"


    90+
7' 10" - 8' 4"
   


    Longboards for nybegynnere og mellomstadietNybegynner
    Surfers vekt (kgs)
Brettets lengde

Mellomstadiet
    Surfers vekt (kgs)
Brettets lengde   
    < 80
    9' 0" - 9' 6"


    < 80
    9' 0" - 9' 4"

    80 - 100
    9' 2" - 9' 8"


    80 - 100
    9' 2" - 9' 6"

    100+
    9' 6" - 9' 8"


    100+
    9' 2" - 9' 8"


OG TIL SLUTT OM DU IKKE ER LEI AV Å LESE: LITT OM SURFE BRETTETS OPPBYGGING OG KONSTRUKSJON

SURFD.NO har flere typer konstruksjoner på brettene vi selger. Vi har PU, EPS og Softboards, og noen luringer til.

SOFTBOARDS
Softboards er perfekte for nybegynnere og er veldig morsomme å lære med. De er tryggere, og du kan surfe mellom flaggene på strendene. Våre brett har en glatt bunn som sikrer at de fremdeles tar opp hastigheten som trengs for å fange en bølge. Finnene er mykere og rundere enn vanlige surfebrett sine plast eller glassfiber finner, og derfor har de mindre sannsynlighet for å kutte deg ved et uhell. Du trenger ikke å ha på voks på ett softboard, fordi skummet oppå brettet i seg selv er ganske sklisikkert. Det anbefales at du bruker våtdrakt når du bruker et softboard, da de pleier å gi deg utslett raskere enn et vanlig surfebrett på grunn av den økte mengden med friksjon oppå brettet. Skal du surfe på sommeren, så bruk en rash guard eller t skjorte, så du ikke får brennemerker på huden.

GOT SURFD MED EPOXY SURFEBRETT ELLER PU SURFEBRETT?

PU som konstruksjon refererer til et surfebrett bygget av et polyuretan emne, skumm materiale med polyesterharpiks, mens PE refererer til et polyuretan emne, skumm materiale med epoksyharpiks. Disse har lenge vært standarden for de fleste merker, og er de mest tilgjengelige og rimelige alternativene som fremdeles finnes.

Epoksyharpiks har mer styrke, mer fleksibilitet, er mye stivere og tåler støt mer enn PU. Epoxy er 15% sterkere og 30% tøffere enn PU polyester brett. Når det er sagt sverger de fleste surfere til PU av den enkle grunnen at det føles mer ekte. Materialet lever mer, og det er uhyre enklere å fikse enn EPS. Å sette nye finnebokser i ett EPS brett er mer tidkrevende på grunn av den tynne lamineringen, og derfor vil det koste deg mer. Så dette går på preferanser og pris.

På tampen av dagen når sola går ned, er det personlig å velge et riktig brett. Og du bør rådføre deg, eller ta imot råd fra en litt mer enn nybegynner surfer. Så uansett hvor du kjøper neste brett, sørg for at de gir deg gode råd og still deg selv spørsmål om de forskjellige faktorene vi har nevnt i denne artikkelen før du kjøper deg ett surfebrett.

Lykke til og ha det morro i bølgene, enten du er pilt-ola eller Kelly Slater. Alle surfere, uansett om de kan være kjipe i line upen som de egoister vi er, ønsker andre surfere den euforiske god følelsen etter en dags vellyket surf, uansett ferdighetsnivå.

GOT SURFD?