• Lager på Jæren - Fri frakt over 1000.- Surfbrett 399.-
Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna Payment with Nets Payment with Vipps Payment with Swish
Rask levering og Fri retur

Velge riktig drakt

Hvordan velge den perfekte våtdrakten.
Våtdrakter er en fantastisk oppfinnelse og et uvurderlig verktøy for surfere, dykkere og alle andre som ønsker å holde seg varme i kaldt vann. I hovedsak er det ett ekstra sett med hud som fanger et varmt lag med vann ved siden av kroppen din. Våtdraktdesign har kommet langt, svært langt siden introduksjonen på 1950-tallet. Med det enorme utvalget av passformer, stiler og teknologier som er tilgjengelige, kan det være vanskelig å velge en våtdrakt som er perfekt for deg - så vi har satt sammen denne guiden for å gi deg en liten håndstrekning. Vi har tross alt solgt våtdrakter noenlunde jevnlig siden 1993 ... Vi designet den første Yamamoto våtdrakten for norske forhold, så vi har god kunnskap og innsikt.

Hva er de forskjellige typene våtdrakt?
Fra ultra varme drakter for virkelig kjølige områder til tynne og elastiske korte drakter til bruk i tropene, våtdrakter kommer faktisk i alle former og størrelser. Å identifisere riktig type og tykkelse våtdrakt for vanntemperaturen du surfer eller svømmer i, er det første trinnet for å velge riktig drakt. Uansett hvilken type du velger, er den enkle tommelfingerregelen at en hel drakt er best for kjølig til kaldt vann, mens for varmere vann gir en vår- eller sommerdrakt den ideelle balansen mellom varme og bevegelsesfrihet. I denne delen ser vi på de fire hovedkategoriene for våtdrakter som finnes.

Full våtdrakt
Fulldekkende våtdrakt har som oftest inkludert hette festet i drakten, Det er den beste våtdrakten som er designet for å fange opp, der kroppstemperaturen din varmer et lag med vann mot huden uten at vannet forsvinner ut. Det fanger vannet effektivt som ett ekstra isolasjons lag mot huden. Den dekker hele kroppen ned til håndledd og ankler. Full drakt kommer i forskjellige tykkelser. Med mindre du bor i tropene, vil dette være det beste alternativet for en første drakt.

Sommer drakt eller «shorty»
Sommer drakten som vi også kaller shorty dekker overkroppen din og har korte ben og lange eller korte ermer. Vårdrakten er designet for mye varmere vann enn vi har i Norge, og er vanligvis laget av tynnere neopren (1-3 mm) for komfort, bevegelsesfrihet og rett og slett solbeskyttelse. Man kan si at du får brukt den på Jæren, eller i Sør-Norge litt på sensommeren når det er 20 grader i vannet, helt vindstille og fine små sommerbølger. Ellers er den kjekk å reise med, men kan bli kald i varmere strøk som Portugal og Kanariøyene.

Lange Jon
«Long John» har en ermeløs overdel med ben i full lengde, noe som gir brukeren ubegrenset frihet til å padle samtidig som neopren på beinene holder deg noenlunde varm nedentil. I likhet med sommer drakter er Long John designet for varmere vann og er vanligvis laget av tynnere neopren (1,5-2 mm).

Korte Long John & Neopren Topper / bunner
Laget av 1-2 mm neopren og ideell for lengre surfesesjoner i varmt vann. Korte armer, korte ben gjør det lett å bytte, holder deg varm for lengre surfing i varmere vann, og gir mulighet for fullstendig bevegelsesfrihet i vannet. På samme måte kan topper og bunner av neopren kombineres med en bikini for ekstra varme og ekstra beskyttelse i varmt vann.

Hel surfedrakt 1mm
En av de nyere surfetrendene, er en funksjonell surfedrakt i ett stykke, en bodysuit. Den kan være både stilig og en flott kilde til UPF-beskyttelse, laget med 1 mm neopren, eller tynne, elastiske svømmetøy med høy ytelse som gir deg ekstra beskyttelse i varmt vann. Disse bruker vi ofte også på barn for å beskytte dem på stranda mot sol og brennmaneter.

Passform: Slik får du den perfekte passformen til våtdrakten din

Å få riktig passform for våtdrakten din er helt avgjørende. For liten, og den vil ikke bare være vanskelig å komme inn og ut av, den vil også begrense padlekraften din og redusere bevegelsesfriheten din. Er våtdrakten for løs, så vil du kjenne kaldt vann som skyller gjennom drakten, og lommer med vann som skyver rundt på alle feil steder. For stor drakt kjøler deg ned.

Det første du bør gjøre; mål brystet, hoftene, midjen og innsiden av benet. Finn ett passende størrelse kart eller guide for å få den nærmeste matchen for din størrelse og kroppstype. Noter gjern ned også tommer, da de fleste våtdrakts merker er amerikanske, og har tilhørende størrelses kart.

Når du prøver våtdrakt:

• Pass på at det ikke er overflødig plass rundt korsryggen, skrittet, skuldrene eller knærne - dette vil føre til kalde lommer med vann - og sørg for at det ikke er noen sammen krølling ved anklene og håndleddene. At den ikke er for lang.

• Sørg for at drakten ikke begrenser bevegelsene dine: test ut bevegelsesområdet ditt med noen få strekk og padlebevegelser. Jada, det ser teit ut på land, men hvis drakten føles som ett ekstra (litt stram) andre lag med utenpåliggende hud i butikken, så er dette bra.

• Test forseglingen rundt nakken, håndleddene og anklene - se om du komfortabelt kan klemme neoprenen mellom to fingre, løfte den litt, slippe og at den faller godt og mykt mot huden igjen. At den stenger, lukker tett rundt hånd og ankel.

• IKKE glem at neopren strekker seg når den er våt, så hvis en tørrdrakt føles litt for stram i butikken, er det en god ting. Når det er sagt, hvis våtdrakten er så stram at det er vanskelig å løfte armene over hodet eller gjøre en padlebevegelse – at du kjenner den hindre deg i skulderpartiet, så er drakten sannsynligvis for kort eller for liten.

Hvor tykk trenger våtdrakten din egentlig å være?
Tykkelsen på en våtdrakt gjenspeiler direkte draktens isolerende egenskaper, så det er viktig å tilpasse våtdraktens tykkelse til vanntemperaturen du vil surfe i. Jo kaldere vannet er, jo tykkere vil våtdrakten være. Hvis du planlegger å jakte på vinterbølger i Norge, Island eller Canada, trenger du noe i området 5-6 mm, mens hvis du surfer sommer i moderat klima, vil du ha det bra med noe i 1- 3mm tykkelsen. Det er noen andre faktorer du også bør å ta i betraktning – hvor mye vinden vil kjøle ned, din egen følsomhet overfor kulde, og om du også bruker våtdrakt støvler og / eller hette. Men det aller viktigste å huske er vurderingen du gjør mmellom stretch/fleksibilitet og varme/tykkelse. Det å holde kroppstemperaturen varm og konstant er nøkkelen til å ha det gøy i vannet. I Norge bruker vi 6/5mm på vinter desember til mars, 5/4/3 eller 4/3mm tidlig vår og langt utpå høsten som april og mai, samt september til november, mens du kan også ha en 3/2mm som er GBS for gode sommerbølger. Skal du nordover så glem alt det over, og invester i en 5/4mm med hette for sommer og 6/5mm for vinter.

Våtdrakter Zip Systems:

Glidelås: Foran eller bak?
Når det gjelder å komme inn og ut av våtdrakten din, finnes det flere muligheter, hver med sine egne fordeler og ulemper, det er ingen ‘perfekt’ løsning. For hele våtdrakter er det tre valg: glidelås på baksiden, glidelås på brystet og glidelås uten glidelås. For mer sommerlige våtdrakter er det et valg mellom en horisontal glidelås foran eller en vertikal glidelås på ryggen.

Glidelås på ryggen:
Dette er den originale våtdraktdesignen: drakten åpnes ned til midjen bak på ryggen, noe som gjør det relativt enkelt å ta på og trekke opp (forutsatt at glidelåsen ikke henger fast) Men den lange glidelåsen på ryggen gir deg ikke bevegelsesfriheten i krumming av ryggen, som for eksempel når du skal reise deg opp på surfe brettet, og det er en borrelås i nakken som er nødvendig for å sikre at ikke glidelåsen åpner seg og sklir ned.

Glidelås på brystet:
Med dette designet klemmer du deg gjennom en åpning ved halsen, og drar deretter «smekken» over hodet og glir den opp over brystet. Sammenlignet med glidelåsen på baksiden er glidelåsen på brystet mindre begrensende og bedre til å forsegle vann, men det er også mindre enkelt å komme inn og ut av. En vertikal glidelås på ryggen vil slippe inn litt og litt vann, det gjør ikke en horisontal glidelås på brystet. Vanntetningen i nakken er imidlertid ikke så tett som med glidelås på baksiden, så kaldt vann ned ryggen kan være et problem hos noen med tynn hals, eller om du har valgt for stor drakt.

Glidelås på brystet en gang til:
Tenk deg James Bond, tenk deg 70 talls dykkerdrakt. Moten er faktisk på vei tilbake igjen på tynnere drakter. Men glidelåsen er i veien når du skal ligge på magen og surfe. Som en tynn sommerdrakt, kan det være ok. Eller for fridykking over en Long John.

Glidelåsfri:
Dette er den nyeste utviklingen i fulldekkende våtdrakt designet. I stedet for å bruke glidelås, er den glidelåsfrie drakten avhengig av en mye løsere inngang via halsen, og flere overlappende lag av neopren for å holde vannet ute. Resultatet er god strekk, fleksibilitet og komfort, men en mindre effektiv vanntetning - noe som gjør det til et godt valg for varmere vann. Ikke enda perfekt for kaldt vann, men det skjer nok snart.

Søm / forsegling
En godt tilpasset våtdrakt, spesielt en drakt som er designet for mye bevegelsesaktivitet som surfing er, krever at det sys sammen mange neoprenpaneler. Alle de sømmene som da oppstår er det svakeste leddet i kjeden: det er der styrke og fleksibilitet kompromitteres, og når den korroderende effekten av saltvann har gjort sitt over en sesong, og om du pisser i drakten som også korroderer liminga, da er en svak søm det stedet kaldt vann mest sannsynlig finner veien inn. For å styrke disse svake leddene er det flere søm- og sømforseglingsløsninger som brukes i moderne våtdraktkonstruksjon. Det å forstå fordeler og ulemper med disse løsningene vil også hjelpe deg med å velge den perfekte våtdrakten for dine behov (og budsjett).

Flatlocks: Billigste måten å sy drakt på
Sømmen er flat mot huden for komfort og god strekk. Den største ulempen med flatlock-søm er at nålen går gjennom neopren, noe som også betyr at vann gjør det. Den brukes på billigere våtdrakter og til sommerdrakter. I bunn og grunn beskytter drakten bare mot vind, sol og brennmaneter her i Norge. Typisk er at du kan finne disse draktene for under tusen kroner på Europris og store sportskjeder. Kjekk på hytta på Hankø eller Kragerø midt på sommeren.

Limt og blindstinget/blindsøm (GBS- Glued Blind Stitched):
Sømmene passerer ikke helt gjennom neoprenen, så sømmen stikker ikke hull på neoprenen, og sømmene limes før sømmen sys. GBS er like tøyelig som flatlock, men er mer vanntett og derfor veldig mye varmere, og dermed dyrere.

Teipet:
GBS brukes for å sette sammen draktens paneler, så legges innvendig teiping på søm etterpå, noe som øker holdbarheten, forsterker sømmen og gjør drakten helt vanntett.

Liquid tape, en gummilegering over sømmene:
Det legges en smal dekkende snor av flytende gummi langs den utvendige og / eller innvendige sømmen som skaper en ultra vanntett tetning som er mer holdbar enn vanlig tape. Men også dyrere.

Sveiset: Dyrt.
I stedet for å sy og teipes, limes våtdraktpanelene sammen, noe som gir maksimal vanntetthet, holdbarhet og fleksibilitet. Men kan minske fleksibilitet noe.

Andre våtdraktfunksjoner:
Det finnes en rekke andre våtdraktfunksjoner som kan gjøre en god våtdrakt perfekt for dine individuelle behov. Hvis du bruker drakten din hovedsakelig for surfing, er forsterkede knær et must for din egen komfort og draktens holdbarhet.

En god våtdrakt er ikke billig, men når du ser på hva som går inn i en, føler vi at den er verdt hver krone. Kalksteinberiket (Limestone) neopren, infrarød termoteknologi og Hydrolock-sømforsegling er bare noen få av de bransjeledende teknologiene dyrere våtdrakter tilbyr.

Materiale: Neopren vs lycra vs gummi - hva er riktig for deg?
Når det gjelder våtdrakter, er neopren - en petroleumsbasert syntetisk gummi - det mest brukte materialet, og for de fleste brukere er det ideelt, fordi det er lett, slitesterkt, elastisk og isolerende. Lycra, også kjent som Spandex, er det mest brukte stoffet til «rashguards», og er ekstremt tøyelig og tørker raskt. Imidlertid kan både neopren og Lycra fremkalle en allergisk reaksjon hos et lite mindretall av brukerne, i så fall kommer alternative materialer som Polytherm, Thermocline og neopren laget av naturgummi gradvis på markedet. Dette kan vi skaffe om det er ett behov, men det er bestillingsvare.

Forskjellen mellom svømming og surfing våtdrakter
Selv om det er noe kryss mellom design og konstruksjon, er det ett faktum at våtdraktdesign har utviklet seg til en veldig spesialisert grad, og bruk av en badedrakt for surfing (eller en dykking / triatlon våtdrakt) vil innebære forskjellige kompromisser med hensyn til ytelse. For eksempel prioriterer en svømmer at våtdrakten flyter bra, høy fleksibilitet og lav motstand gjennom vannet foran varme og holdbarhet.  Mens en surfers våtdrakt er optimalisert for varme og holdbarhet, foran flyt og hydrodynamisk motstand. Du kan liksom ikke få begge deler i en drakt. For 20 år siden kunne du, men det var fordi alle drakter var omtrent like i form og utførelse, og svært lite gode å ha på seg uansett.

Våtdrakt tykkelsesguide

1-2mm Våtdrakter
• Vanntemperaturområde: 18-23 ° C
• Sesong / Type bruk: Sommer / lett beskyttelse

Tynn, lett og elastisk, 1-2 mm neopren beskytter deg mot UV-stråler og gir litt ekstra varme i vanntemperaturer på 17 ° C og oppover. Designet for varmere vann og sommerforhold, brukes 1-2 mm neopren vanligvis til vårdrakter / shorts, lange og korte drakter og topper og bunner av neopren. Med sin ekstra varme, oppdrift og beskyttelse mot solen (og maneter), gir denne tykkelsen mange fordeler for sommersurfing, uten kompromiss med padleytelse og mobilitet.

3/2mm våtdrakter
• Vanntemperaturområde: 13-18 ° C
• Sesong / brukstype: vår, høst / lett til middels varme, mest sommer sør norge.

3/2 er designet for midtsesongforhold med moderat varme og høye fleksibilitetsnivåer, og er en heldekkende våtdrakt med 3 mm neopren rundt torso og 2 mm neopren rundt armer og ben.

4/3mm våtdrakter
• Vanntemperaturområde: 9-14 ° C
• Sesong / type bruk: høst til vår / middels til høy varme

Ideell for kald luft og kaldere vanntemperaturer, 4/3 er en heldekkende våtdrakt med 4 mm neopren rundt torso og 3 mm neopren rundt armer og ben. Dette er et populært valg for vintersurfing i moderat klima, og er ofte parret med hette og støvletter for optimal avveining mellom varme og fleksibilitet i den nedre enden av temperaturområdet. En god sommerdrakt i Sør Norge. Har du gode varme boots, kan du lett forlenge sesongen for denne drakt tykkelsen.

5/4/3mm våtdrakter
• Vanntemperaturområde: 8-12 ° C
• Sesong / brukstype: Vinter / høy varme

Ideell for vinter surfing og kaldt vanntemperatur. 5/4/3 er en heldekkende våtdrakt med 5 mm neopren rundt torso, 4 mm neopren rundt bena og 3 mm neopren rundt armene. Dette er et populært valg for vintersurfing i kjølig klima og er vanligvis sammenkoblet med en 5 mm hette, hanske og støvletter for optimal isolasjon og rimelige nivåer av fleksibilitet. En sommerdrakt for Lofoten og nordover.

6/5/4mm våtdrakter
• Vanntemperaturområde: Under 8 ° C
• Sesong / brukstype: Vinter / veldig høy varme

Designet for surfing i de kaldeste vanntemperaturene. 6/5/4mm er en heldekkende våtdrakt med 6 mm neopren rundt torso, 5 mm neopren rundt bena og 4 mm neopren rundt armene. Dette er det varmeste valget for vintersurfing i kaldt klima, og er alltid kombinert med en kombinasjon av 5-7 mm hette, hanske og støvler for maksimal isolasjon, samtidig som du opprettholder grunnleggende bevegelsesfrihet for padling og surfing.